Digitalisering i offentlig sektor – hopp, hot eller hype?
Datum: Torsdag 10 oktober 2024
Tid: 15.00 – 16.30
Plats: Score, Frescativägen 14 A, Stockholms universitet
Digitalisering i offentlig sektor – hopp, hot eller hype?
Regeringen har sedan 2010-talet satsat stort på digitalisering och har som mål att Sverige ska vara ”bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.” Samtidigt har forskare börjat varna för att förvaltningspolitiska kärnvärden som transparens, ansvar och likvärdighet hotas av automatiserat beslutsfattande och införandet av AI i offentlig sektor. Andra hävdar att allt prat om generativ AI, algoritmer och andra intelligenta system främst är en hype som genererar mycket uppmärksamhet, men att det finns få exempel på användning av dem i daglig offentlig verksamhet. Vad menar vi egentligen med digitalisering i olika sammanhang?
Utifrån dessa olika antaganden om digitalisering inom offentlig sektor som hopp, hot eller kanske mest en hype, bjuder Score in till ett öppet seminarium där forskare presenterar pågående studier på temat.
- Andreas Öjehag, docent i statsvetenskap vid Karlstads universitet, diskuterar hur AI Sweden förbereder samhället för den stora digitala omvandlingen.
- Lovisa Näslund, lektor i företagsekonomi vid Stockholms universitet, och Renita Thedvall, docent i socialantropologi vid Stockholms universitet, ger en inblick i socialtjänstens införande av automatiserat beslutsfattande.
- Cecilia Fredriksson, ekonomie doktor i företagsekonomi och forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), rapporterar om digitala tvillingar inom sjukvård och stadsplanering.
- Maria Grafström, docent i företagsekonomi vid Stockholms universitet, presenterar en ny studie om kommunkommunikatörers förhållningssätt till sociala medier.
Studierna berör olika ämnen, men en sak har de gemensamt: det finns ett intresse för hur digitalisering i offentlig sektor går till i praktiken. Var och av vem används dessa nya teknologier? Hur förstår de människor som ska använda systemen nyttan och hoten som kommer med detta?
Anne Kaun, professor i professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Södertörns högskola, diskuterar de olika presentationerna med författarna och Livia Johannesson, docent i offentlig förvaltning, Göteborgs universitet, modererar samtalet.
Anmälan krävs! Begränsat antal platser, först till kvarn gäller.
Länk till anmälan