Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Discussion in social media

During the weekend a discussion in social media took place with criticism of SSE's work on gender equality. For this reason, Lars Strannegård has formulated an answer.

The blog post on Politism.

Lars Strannegård's answer (in Swedish):

Agneta,

Jag håller med om vad du säger i din välformulerade text. Vi tar jämställdhetsfrågan på största allvar och att det ser ut som det gör är bara beklagligt. Det är också oerhört tråkigt att du vid upprepade tillfällen under din studietid har upplevt att Handelshögskolan inte lever upp till förväntade ideal. Vi har mycket kvar att ta tag i. Som rektor ska jag prioritera, och jag sätter mångfald, särskilt jämställdhet, högt upp på min lista över områden som vi behöver komma tillrätta med. Att säga att det är ett långsiktigt arbete duger inte, jag vet att vi behöver åstadkomma förändring nu.

Därför arbetar vi också på många nivåer för att göra skillnad. Vi har särskilda program för att öka jämställdheten bland fakulteten och planerar fler. Vi gör om vår grundutbildning för att bättre spegla en omvärld i förändring. Och vi arbetar hårt för att göra Handelshögskolan till ett attraktivt val för alla unga begåvade studenter, kvinnor och män, som vi vet vill påverka samhället och göra avtryck. Att vissa av våra lärare i sitt agerande motverkar den ambitionen är beklagligt, och självklart något jag som rektor inte kan acceptera.

Min ambition är att vi komma bort från stereotyper som att Handelshögskolan är “borgerlighetens högborg”. Visst, många blir “börshajar" och managementkonsulter. Men de blir också finansministrar och statssekreterare i regeringar som inte kallar sig borgerliga. Eller mediepersonligheter, beslutsfattare i FN, författare och politiska aktivister. I de bolag som ingår i OMX30 (dvs. de trettio mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen) har 18 procent av medlemmarna i ledningsgrupperna, 27 procent av styrelseledamöterna och 41 procent av de kvinnliga styrelseledamöterna en bakgrund från Handelshögskolan i Stockholm. Eller så startar de egna företag. 61% av Handelsalumner startar företag, och i genomsnitt så startar varje Handelsalumn 1,7 företag var.

Så Handels samhällsavtryck sträcker sig även långt utanför börshajarnas och managementkonsulternas värld. Därför blir det än viktigare att arbeta med de frågor du pekar på. Jag vill att du och dina studiekamrater ska lämna vår skola med en förstklassig utbildning och med värderingar som gör det möjligt för er att vara ansvarstagande och nyskapande ledare i ett närings- och samhällsliv som behöver er.

Lars

SSE