Handelshögskolan satsar på digitala tentor
13 March, 2014
Vid Handelshögskolan i Stockholm skrivs numera tentor digitalt. Studenterna skriver tentorna på sin egen laptop i ett fusk- och driftsäkert program istället för att använda penna och papper.
Fördelarna med digitala tentor är många; bland annat blir rättningstiden hälften så lång, kvaliteten på svaren blir bättre och dessutom är det miljövänligt och ger kostnadsbesparingar.
Genom företaget DigiExam, som grundades i Handelshögskolans egen företagsinkubator SSE Business Lab, är det nu möjligt för studenterna vid Handelshögskolan att skriva tentor digitalt. Systemet löser många av de problem som funnits med handskrivna tentor.
Idén till DigiExam uppkom av Johan Hägglund och Nima Marefat när de själva studerade tillsammans på Handelshögskolan i Stockholm.
− I skolan arbetade vi alltid med våra datorer och andra digitala verktyg som underlättar lärandet. Men när vi skulle skriva tenta blev vi tvungna att använda ett verktyg vi inte var vana att använda - penna och papper, säger Nima.
Johan och Nima pratade med kurskamrater och lärare och bilden blev tydligare. Studenterna upplever att det är svårt att förmedla sina kunskaper när fokus istället hamnar på själva sättet att skriva. Att skriva för hand innebär att svaren måste tänkas igenom och struktureras innan pennan når pappret och det tycker många är svårt i och med att man idag arbetar på ett digitalt sätt. I ett skrivprogram är det lätt att göra tillägg och ändringar och organisera texten medan den skapas.
För lärarna finns en webb-app där man digitaliserar hela processen i att skapa, skriva, rätta och återkoppla.
− Det är väldigt påfrestande att rätta högar med oläsliga tentor med ostrukturerade svar. Många lärare upplever stor stress när tentaperioderna närmar sig, säger Johan.
De första pilottentorna skrevs på Handelshögskolan och en stor del av produktutvecklingen har skett med lärare och administration vid Handelshögskolan. Totalt har man nu skrivit över 20 tentor digitalt och ambitionen är att digitalisera alla tentor på sikt. DigiExam genomför nu även pilottentor vid andra skolor i Sverige samt i Finland och Lettland.
− Hela den manuella hanteringen av tentamensprocessen är idag lång och omständlig och väldigt resurs- och tidskrävande för skolorna. Tid och pengar som sparas med DigiExam kan läggas på betydligt bättre aktiviteter som är mer värdeskapande, säger Nima.
Några av fördelarna med DigiExam:
• På textfrågor sparar lärare i snitt ca 50 % av rättningstiden
• Kvaliteten i svaren är bättre – mer läsbart, bättre kvalitet och bättre struktur
• Tentor kan skrivas anonymt
• Många studenter skriver tentor på bara halva tiden
• Administrationen effektiviseras
• DigiExam är miljövänligt och ger kostnadsbesparingar (Handelshögskolan sparar ca 300 000 pappersark per år – vilket motsvarar ca 40 träd samt 22 ton koldioxidsutsläpp)
• Lärare kan använda nya examinationsformer
För ytterligare information, kontakta:
Besök också www.digiexam.se