Högre tröskel för vad som kan kallas statistiskt signifikant kan öka tillförlitligheten av vetenskapliga resultat
I en nyligen publicerad artikel argumenterar 72 forskare inom bl.a. statistik, psykologi, nationalekonomi, statskunskap och medicin för att tolkningen av vad som bör anses vara ett ”statistiskt signifikant” resultat bör ändras. Professor Anna Dreber Almenberg och professor Magnus Johannesson vid Handelshögskolan i Stockholm är två av författarna till artikeln. Forskarna förespråkar en sänkning av det värde som används för att avgöra om något är statistiskt signifikant (p-värdet) från 0.05 till 0.005. De visar hur detta skulle avsevärt öka tillförlitligheten i ”statistiskt signifikanta” resultat i den vetenskapliga litteraturen.
– Ett p-värde på 0.05 är helt enkelt ingen stark evidens, varken teoretiskt eller empiriskt, för att en vetenskaplig hypotes är korrekt, säger Magnus Johannesson. Förslaget om en striktare tolkning av ”statistiskt signifikanta” resultat är ett komplement till andra åtgärder, såsom preregistrering av hypoteser och analyser, för att öka forskningens tillförlitlighet.
Artikeln har publicerats i Nature Human Behaviour och har delfinansierats av Jan Wallander och Tom Hedelius Stiftelse, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse samt Riksbankens Jubileumsfond.
För mer information, kontakta gärna:
Magnus Johannesson, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm
Magnus.Johannesson@hhs.se
08-736 90 00