Handelshögskolan tar krafttag mot osunda kulturyttringar
Handelshögskolans ledning ser med största allvar på den jargong som dessa kommentarer visar prov på. Själv är jag bottenlöst arg och besviken. Detta beteende är fullständigt oacceptabelt och helt oförenligt med vad för typ av utbildningsinstitution som jag anser att Handelshögskolan bör vara.
Jag vet att detta agerande inte är representativt för Handelshögskolans studenter. Vi i skolledningen har en tät dialog med kåren och driver kontinuerligt frågor om värderingar, likabehandling och vad som är tillåtet och inte. Studentkåren sitter med i princip samtliga beslutsfora på skolan och vi har skapat nya fora för att fånga upp det som eventuellt missas genom exempelvis ett etikråd och ett likabehandlingsråd. Min dialog med studentkåren är intensiv och kårstyrelsen är mycket väl medveten om att Handelshögskolan inte tolererar kränkningar av någon sort.
Häcklingarna har nu ställts in och är en företeelse som bör höra till det förgångna. Handelshögskolan har också beslutat att stänga av de ansvariga studenterna under den tid som ärendet utreds av disciplinnämnden. Årets kårval går vidare men i helt omstöpt form. Studentkåren utreder hur det som hänt kunde inträffa och hur presentation och utfrågningar av kårstyrelsekandidater kan ske framöver.
Dessa är de akuta åtgärderna. Långt viktigare är de långsiktiga och djupa ansträngningarna för att komma till rätta med den uppenbart skadliga kultur och de förlegade traditioner som finns kvar bland en grupp av Handelshögskolans studenter. Exempel på omedelbara åtgärder är att skolledningen kommer att kräva väsentligt mer insyn i kårens aktiviteter, framförallt i samband med stora kåraktiviteter som introduktionsvecka och kårval. Samtliga kåraktiva kommer att genomgå en obligatorisk Diversity & Equality-utbildning när de tillträder och tillsammans med kåren kommer vi att kritiskt utvärdera traditioner och bedöma om de överlevt sig själva. Skolan har sedan tidigare beslutat att införa en ny studieplan för kandidatutbildningen i Business & Economics från och med höstterminen 2016 där studenterna utbildas i att se sitt ansvar i större sammanhang. Vi kommer också ytterligare att förstärka konst och humaniora som ett viktigt inslag på Handelshögskolan, vilket forskningen visar främjar personlig mognad.
En stor majoritet av våra studenter ser med lika stor bedrövelse på det inträffade som jag och vi är fast beslutade att en gång för alla sätta stopp för att osunda traditioner och kulturyttringar ska få påverka Handelshögskolans viktiga arbete för svenskt näringsliv och konkurrenskraft.
Lars Strannegård
Rektor Handelshögskolan i Stockholm