#MeToo, Akademiuppropet och Handelshögskolan
Från den ena branschen efter den andra får vi nu höra starka vittnesmål om sexuella trakasserier. Just nu pågår Akademiuppropet som sätter ljuset på sexuella trakasserier i universitetsvärlden. Vi är naturligtvis inte något undantag från resten av samhället.
Tack vare att frågor om kön och makt på Handelshögskolan och universitetsvärlden i stort lyftes fram redan 2016 av modiga kollegor genom boken 179 år av ensamhet, har vi arbetat mycket med frågorna. Men jag vet att vi inte gjort tillräckligt. Detta är ett långsiktigt arbete som vi alltid måste ha ögonen på.
För mig är det absolut viktigast att vi skapar förutsättningar för en trygg miljö där man vågar berätta och anmäla om man upplevt något som inte känns bra. Det är bara då vi kan se hur det verkligen förhåller sig, och bara då vi kan gripa in. Sedan 2015 har vi en Equality and Diversity Manager som arbetar heltid med frågorna. Sedan dess har antalet anmälningar om trakasserier ökat och det ser vi som ett tecken på att man nu vågar anmäla. Det är mycket positivt eftersom vi då kan agera och vidta nödvändiga åtgärder.
Parallellt är det lika viktigt att göra målmedvetna satsningar på ett förebyggande plan för att förhindra att felaktiga strukturer kan leva vidare. Bland annat genomför vi utbildningar för alla anställda om hur det normkritiska perspektivet kan användas för att skapa öppna och inkluderande miljöer där alla känner sig välkomna.
Våra studenter kommer ut i arbetslivet till positioner där de ofta har stor möjlighet att påverka andra människor. Därför har vi ett alldeles särskilt stort ansvar att under studietiden sätta gränser för vad som är acceptabelt och inte. Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att bryta det samhällsmönster som nu framträder tydligt tack vare #MeToo.
Jag kommer aldrig att acceptera att trakasserier tolereras eller tystas ner på Handelshögskolan i Stockholm.
Lars Strannegård
Rektor Handelshögskolan i Stockholm