Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Ny bok av tio författare med koppling till Handelshögskolan

Tio kvinnor med tidigare eller nuvarande koppling till Handelshögskolan har skrivit en bok med titeln “179 år av ensamhet” om sina erfarenheter från Handelshögskolan. Handelshögskolan välkomnar till lanseringsmingel av boken onsdagen den 9 mars kl. 12.15-13.15 i Atriet.

Boken är utgiven av Albert Bonniers Förlag, som sammanfattar bokens syfte:

Hur agerar kvinnor på mansdominerade arbetsplatser och vilka konsekvenser får deras handlande? Här berättar tio kvinnor från den manliga bastionen Handelshögskolan om sina tankar och strategier. Författarna är forskare och lärare och har fått förhålla sig till en ojämställdhet som saknar motstycke i universitetsvärlden. Öppenhjärtigt beskriver de situationer de ställts inför i allt ifrån vardagliga möten till avgörande karriärögonblick.

Inledningsvis i boken beskriver författarna varför de skrivit boken:

”Det hör inte till vanligheterna att skriva en bok inifrån sin egen arbetsplats. Men friheten är en del av vår arbetsbeskrivning; det ska vara högt i tak på en högskola. Vi sätter en ära i att diskutera, vrida och vända på frågor. Kvinnor på andra typer av arbetsplatser kanske skulle ha svårt att skriva en liknande bok, och därför känner vi också ett ansvar, vi som kan. Vi hoppas att våra berättelser kan inspirera andra till om inte en ny bok så åtminstone nya samtal. Vi önskar att fler blir uppmärksammade på hur mansdominansen kan bestå, år efter år, och hur den utmanas och brytas.”

 

Vi passade på att ställa några frågor till rektor Lars Strannegård och Equality and Diversity Manager Karol Vieker med anledning av lanseringen.

 

Lars Strannegård, hur ser du som rektor på ”179 år av ensamhet”?

- Boken innehåller tio texter som drabbade mig känslomässigt. De belyser tio kvinnors upplevelser av arbetslivet, av akademin och av att vara verksam vid Handelshögskolan. Boken är i många stycken häpnadsväckande läsning, men den belyser också en stark feministisk tradition vid Handelshögskolan. Jag är faktiskt också stolt och upplyft över att klimatet på Handelshögskolan är sådant att våra nuvarande och tidigare medarbetare upplever att de kan berätta om sina erfarenheter på ett så personligt och utlämnande sätt. Vi vill ha en öppen dialog om de utmaningar vi har och det är bra att olika upplevelser kommer fram i ljuset, säger Lars Strannegård.

I boken finns en öppen kritik av miljön på Handelshögskolan – hur ser du på den?

- Vi arbetar aktivt för att få till en långsiktig förändring och att förhindra att felaktiga strukturer lever vidare. Jag ser boken som ett viktigt verktyg för förändring och hoppas att debatten kan bidra till en positiv utveckling.

Varför tar det så lång tid?

- Förändring tar tid och visst kan jag ibland känna mig frustrerad. Men vi vet att det endast är genom uthålligt och ihärdigt arbete med normer och maktstrukturer som vi kan åstadkomma de förändringar som vi vill se både på Handelshögskolan och i samhället i stort.

Karol Vieker, Equality and Diversity Manager, är Handelshögskolan värre än andra lärosäten vad gäller jämställdhet?

- Situationen på Handelshögskolan är inte märkvärt sämre än på andra lärosäten, men situationen är inte heller bra. I vår senaste medarbetarundersökning kan vi se att 36% av våra medarbetare upplever att de inte arbetar i jämlika förhållanden, och det är naturligtvis oacceptabelt. Tyvärr är det här en situation som vi kan känna igen från andra lärosäten: På svenska institutioner för ekonomi vid t ex Stockholms universitet och Göteborgs universitet är andelen kvinnliga professorer ungefär densamma som på Handelshögskolan, och i en internationell jämförelse ligger Handelshögskolan strax under t ex Stanford Grad School of Business och Harvard Business School som båda ligger under 20% vad gäller andelen kvinnliga professorer. Det visar bara hur viktigt det är att vi fortsätter sätta jämställdheten högst på agendan så att vi ständigt blir bättre.

Statistik om Handelshögskolan ur ett jämställdhetsperspektiv. (pdf)

 

Vad görs för att förbättra jämställdheten på Handelshögskolan?

- Utöver en gedigen åtgärdsplan med många konkreta åtgärder är det oerhört viktigt att vara medveten om att jämställdhetsarbete är något som bedrivs dagligen genom interaktion mellan människor och genom att synliggöra könsmaktsordningen i samhället. Det handlar till exempel om hur vi tilltalar och bemöter varandra. För mig representerar därför författarnas berättelser i ”179 år av ensamhet” ett viktigt verktyg i arbetet för att förbättra jämställdheten på Handelshögskolan. 

Beskrivning av åtgärdsprogrammet (pdf)

The Equal Opportunity Plan (pdf)

 

För mer information om Handelshögskolansjämlikhets- och mångfaldsarbete, kontakta:

Karol Vieker, Handelshögskolans Equality and Diversity Manager
karol.vieker@hhs.se
08-736 90 79

För mer information om boken, kontakta:

Jenny Lantz, redaktör för boken ”179 år av ensamhet”
jenny.lantz@hhs.se
0709-92 44 10

Linda Portnoff, redaktör för boken ”179 år av ensamhet”
070-465 89 46

Läs mer om idén bakom boken här.

SSE