Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Om flyktingströmmarna i världen

Den senaste tiden har flyktingströmmarna i Europa och övriga världen dominerat det offentliga samtalet. För några dagar sedan var det som om en kollektiv väckarklocka ringde. Människors föreställningsförmåga om krigets fasor växlade upp och inlevelsen och empatin sköljde glädjande nog över hela länder.

Ett flertal röster i offentligheten har påtalat att vi befinner oss i något som kan liknas vid ett tredje världskrig. UNHCR:s rapport om flyktingströmmar heter "World of War" och 60 miljoner människor beräknas vara på flykt i världen. Politiska system är i många länder helt söndertrasade och precis som under tidigare världskrig så jämnas hela städer och byar med marken och kulturarv totalförstörs. Människor flyr för att slippa våldtas, torteras och dödas och söker trygghet på platser långt ifrån sina hem.

Många med mig kände hugget i hjärtat när bilden på den drunknade lille Alan spreds över världen. Men lika många kände också hoppets låga tändas när polisen i München måste uppmana allmänheten att, på grund av platsbrist, inte komma till tågstationen och möta de nyanlända flyktingarna med öppna armar och medmänsklig värme. Nu välkomnar vi på Handelshögskolan våra fantastiska studenters initiativ med en stödkonsert för flyktingar.

En institution som Handelshögskolan har som målsättning att genom forskning och utbildning göra människor till mer omdömesgilla beslutsfattare. Kunskap om den sociala världen och insikter i människors livsbetingelser är en förutsättning för att fatta bättre beslut och därmed göra avtryck i vår värld.

Handelshögskolan vill således genom kunskapsproduktion och -spridning vara ett hjälpmedel för skapandet av en bättre värld. Vår forskning inom hållbarhet och inrättandet av MISUM, vårt centrum för hållbara marknader, är ett led i den ambitionen. Nästa höst kommer utbildningsblocket Global Challenges genomsyra vårt kandidatprogram i Business and Economics. Vi vill lyfta in de stora utmaningar som vår värld står inför i vår utbildning och ytterligare fokusera på kunskaper om sammanhang, problemlösning, inlevelseförmåga och empati.

Om det är något som jag är övertygad om så är det att kunskap är den viktigaste ingrediensen i receptet till en bättre värld.


Lars Strannegård
Rektor, Handelshögskolan i Stockholm