Utredning avslutad, nu går arbetet vidare
Jag är glad över att studentkåren tar det som hänt på stort allvar och har lagt fram en handlingsplan som både kåren och skolan står bakom. Kåren har sedan tidigare påbörjat ett grundligt värderingsarbete för att komma åt specifika kulturyttringar och beteenden som inte hör hemma på vår skola. De har också tillsatt en egen disciplinutredning och arbetsgrupp som ska utvärdera hur situationen kunde uppstå och hur kårvalet ska organiseras framöver. Skolan kommer att vara representerad i arbetsgrupperna och jag är övertygad om att arbetet kommer att leda till en varaktig förändring och förnyelse inom Studentkåren.
Men det räcker förstås inte. Som jag har talat om vid ett flertal tillfällen sedan jag tillträdde som rektor finns det fortfarande icke önskvärda strukturer som påverkar arbetet på flera håll inom skolan. Vi vet att vi har för få professorer som är kvinnor. Vi vet att färre kvinnor än vi skulle vilja söker in till Handels. Vi vet att det finns individer som upplever att deras kön och bakgrund försvårar deras arbete som fakultetsmedlemmar.
Jag vet personligen att individer har uppfattat sig vara diskriminerade - jag har själv varit inblandad i ett ärende som utreddes av Diskriminerings-ombudsmannen. DO:s bedömning var att ingen diskriminering hade ägt rum, men det faktum att individer har upplevt sig diskriminerade är ett tecken på att vi behöver fortsätta med vårt förändringsarbete. Jag vet att vi också inom lärarkåren måste arbeta med att göra alla medvetna om såväl ojämlika strukturer som praktiska klassrumsexempel.
De åtgärder som vidtas vid HHS och inom studentkåren är omfattande, men vi behöver ändå göra mer. Vi har vårt Female Faculty Booster Program som naturligtvis inte är tillräckligt men ändå ett initiativ som syftar till att få fler kvinnor som är professorer. Vi har omarbetat vår kommunikation och lanserat initiativ som SSE Sisters och Handels 24 för att få fler kvinnor som söker till våra utbildningar. Vi har under året som gått sjösatt en rad genomgripande reformer: Vi har anställt en equality and diversity manager som har till uppgift att öka kunskapen hos medarbetare och studenter, att verka för ett normkritiskt perspektiv och att uppmärksamma och bidra till att motverka icke önskvärda strukturer.
Vi har etablerat ett etiskt råd med externa representanter och ett likabehandlingsråd där bl a diskrimineringsfrågor diskuteras. Vi har infört en obligatorisk utbildning i gender awareness bland medarbetarna. Studentkåren och skolan arbetar tillsammans i dessa råd.
Studieplanen i grundutbildningen har gjorts om och från och med hösten 2016 införs i vårt stora kandidatprogram det spår som heter Global Challenges vilket bland annat syftar till att öka studenternas förmåga att se sig själva i ett större sammanhang med våra gemensamma globala utmaningar i fokus. Vi har också etablerat ett nytt hållbarhetscentrum, MISUM, med Lin Lerpold som chef. Genom MISUM vill vi säkerställa att hållbarhetsaspekterna (där sociala och kulturella frågor ingår) på ett naturligt sätt blir en del av utbildningen, och därmed också finns med i våra framtida ledares beslutsfattande.
Det pågående förändringsarbetet är efterlängtat och vi kan ibland känna frustration över att resultaten inte visar sig snabbare än vad de gör. Men det är viktigt att komma ihåg att kulturer och strukturer inte kan förändras i grunden över en natt. Jag är övertygad om att förändringsarbetet kommer att påverka vår verksamhet på många plan och är otroligt glad över att Handelshögskolan är en mångfacetterad skola där den akademiska friheten frodas, där en kultur som respekterar oliktänkande eftersträvs och där medarbetare stannar i många år för att de trivs.
Handelshögskolan är inte ett slutet sällskap, vi är en del av ett samhälle som är i ständig förändring. Därför måste vi vara i takt med tiden och HHS roll i samhället är att driva utvecklingen framåt. Ojämlika strukturer står i vägen för utvecklingen, och därför är det av allra största vikt att vi tillsammans arbetar hårt för att montera ned dem.
Lars Strannegård
Rektor, Handelshögskolan i Stockholm