Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Ny rapport | Rysslands ekonomi står inför ökande obalanser när krigsinsatsen tömmer resurserna

En ny rapport visar att Rysslands ekonomi står inför växande finansiella obalanser till följd av det pågående kriget mot Ukraina. Rapporten, genomförd av Östekonomiska Institutet (Stockholm Institute of Transition Economics, SITE), avslöjar att Rysslands ekonomiska resurser är under ökande press, vilket hotar landets ekonomiska stabilitet under de kommande åren.

Rysslands ekonomi i krigets dimma

Rysslands krig mot Ukraina har satt landets ekonomi under ett aldrig tidigare skådat tryck, och detta tryck har ökat i takt med sanktionernas tilltagande effekt. Före kriget var den ryska ekonomin starkt beroende av oljeexporten, och fluktuationer i de internationella oljepriserna var den huvudsakliga drivkraften för dess ekonomiska hälsa. Sedan den fullskaliga invasionen i februari 2022 har Ryssland stått inför allvarliga sanktioner som har stört landets handelsmönster, begränsat tillgången till utländska valutareserver och försvårat finanssektorns funktion.

Hur kriget omformar Rysslands ekonomiska framtid

Syftet med denna rapport var att bedöma det aktuella läget för den ryska ekonomin i ljuset av det pågående kriget och sanktionerna. Målet var att ge en tydligare bild av hur ekonomiska indikatorer som inflation och BNP-tillväxt påverkas av Rysslands militära insatser och hur ekonomin förändras under tyngden av sanktioner och finansiella påfrestningar. Rapporten undersökte även hur dessa förändringar kan påverka Rysslands långsiktiga ekonomiska utsikter, särskilt när det gäller investeringar, produktivitet och tillväxt.

"En av de största utmaningarna är att få tillförlitlig data, eftersom stora delar av den ryska ekonomiska rapporteringen har blivit sammanflätad med krigspropaganda. Den ryska regeringen har slutat publicera stora delar av den tidigare tillgängliga datan, och de siffror som finns tillgängliga är ofta vinklade för att ge en mer positiv bild," noterar forskarna i rapporten.

Väsentliga utgångspunkter:

  • Ryska ekonomiska siffror bör granskas med försiktighet: Officiella siffror, såsom BNP-tillväxt och inflationsnivåer, har manipulerats för att upprätthålla bilden av att den ryska ekonomin är stabil, men alternativa mått tyder på en annan verklighet.
  • Växande ekonomiska obalanser: En alltmer inkonsekvent blandning av finanspolitisk stimulans och penningpolitisk åtstramning i Rysslands ekonomiska politik kan leda till en ekonomisk kris.
  • Beroendet av oljepriser: Priset på olja förblir den mest avgörande faktorn för Rysslands ekonomiska hälsa, och varje prisfall på olja påverkar direkt landets utländska valutaintäkter, inflation och övergripande ekonomiska stabilitet.

En krympande finansiell buffert

Rapporten varnar för att den ryska regeringens finansiella reserver, som har använts för att finansiera krigsutgifterna, snabbt håller på att ta slut och kan vara uttömda inom ett år. När dessa reserver är förbrukade kommer centralbanken att utsättas för tryck att sänka sin styrränta, eller till och med börja trycka mer pengar, vilket kan leda till en hög inflation och en försvagad rubel.

Kontakt

Denna rapport skrevs av ett forskningsteam vid Östekonomiska Institutet (SITE), som är knutet till Handelshögskolan i Stockholm (HHS).

  • Anders Olofsgård, Biträdande chef och Docent vid Östekonomiska Institutet, HHS.
    E-postaddress: Anders.Olofsgard@hhs.se

Om SITE

SITE grundades som ett forskningsinstitut vid Handelshögskolan i Stockholm 1989 med uppdrag att studera utvecklingen i Sovjetunionen och Östeuropa. Idag är SITE ett ledande forskningsbaserat policyinstitut i dessa frågor. SITE har också byggt upp ett nätverk av forskningsinstitut i regionen (FREE Nerwork) som inkluderar Kyiv School of Economics (KSE). KSE tillhandahåller inte bara en förstklassig ekonomisk utbildning för framtida ledare i Ukraina utan är också involverat i analysen av den ukrainska, såväl som den ryska, ekonomin, inklusive analys av sanktionernas roll för att begränsa Rysslands destruktiva kapacitet. KSE har varit en viktig bidragsgivare till data och analyser som ligger till grund för denna rapport.

 

Foto: UladzimirZuyeu, Shutterstock

SITE Politics News Report