Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

SSE in the Debate

SSE replies on Dilsa Demirbag-Sten's column on entrepreneurship in Dagens Nyheter.

The writer and journalist Dilsa Demirbag-Sten describes in a column in Dagens Nyheter on 2/11 how the American dream is expressed in celebration of the entrepreneur and entrepreneurship. In Sweden, claims Demirbag-Sten,  entrepreneurs are "mocked".

Read the column in DN.

Read the replay from the Stockholm School of Economics
(in Swedish):


Dilsa Demirbag-Sten beskriver i DN den 2/11 hur den amerikanska drömmen tar sig uttryck i hyllandet av entreprenören och entreprenörskap. I Sverige, hävdar Demirbag-Sten, saknas detta synsätt, här är entreprenörer ”bespottade”.

Som exempel på entreprenörskapets låga status och utsatta position tar hon vad som ”sägs” hända under utbildningen på Handelshögskolan. Enligt Demirbag-Sten börjar studenter på Handelshögskolan sin utbildning i hopp om att starta egna företag, men under utbildningen förändras deras målbild och handlar istället om att hamna på bank eller konsultfirma för att där få generösa bonusar. Hennes slutsats är, om nu detta är sant, att Handelshögskolan skolar framtidens tjänstemän och alls inte de ambitiösa och drivande entreprenörer som vårt land så väl behöver.

Eftersom Demirbag-Sten manade till en kultur- och normförändring avseende entreprenörskap så känner jag mig, som rektor för en institution som utmålas som ett slags normerande tjänstemannafabrik, manad att ge en något mer rättvisande bild; en bild som inte när den myt som Demirbag-Sten själv är ute efter att förändra.

Visst, Handelshögskolan i Stockholm utbildar både bankirer, konsulter och företagsledare. Men också politiker och politiska tjänstemän (exempelvis en hel kader i och omkring den nya regeringen), FN-anställda, mediepersonligheter och faktiskt också konstnärer, komiker och författare. Och, i mycket hög utsträckning, entreprenörer. Handelshögskolan har en företagsinkubator, SSE Business Lab, som är en av Europas mest framgångsrika. Exempel på företag sprungna ur den myllan kan göras lång, där det kanske mest kända är Klarna.

Handelshögskolan i Stockholm är medgrundare till Stockholm School of Entrepreneurship, ett samarbetsprojekt mellan olika högskolor där studenter kan läsa kurser inom medicin, teknik eller konst. Vi har världsberömda professorer inom entreprenörskap, starkt stöd från stiftelser runt omkring H&M och Stefan Persson och studentkåren fullständigt bubblar av entreprenöriella projekt. Sanningen är att över 60 % av de som utexamineras från Handelshögskolan startar företag.

Vår syn är att det absolut går att stimulera människor till att bli entreprenörer. På Handelshögskolan har vi en väsentligt mindre deterministisk syn än Demirbag-Stens. Vi tror inte att drivkraft bara är något man antingen har eller inte, som en medfödd begåvning, ett slags genetisk present. Istället ser vi individers och gruppers drivkrafter som något som kan stimuleras. Vårt synsätt är sociologiskt informerat: de sociala sammanhang som individer ingår i kan motivera eller demotivera, och motivation är det som stimulerar entreprenörer och entreprenörskap mer än något annat. Utbildning ger naturligtvis kunskaper, men också färdigheter, formuleringsförmåga, social träning, och kanske framförallt: självförtroende. Det är självförtroendet som skapar ambitioner och dessa kanaliseras till motivation. Att tänka ”jag tror att jag klarar det här” och ”jag skall visa dem att jag fixar det” är outsägligt kraftfulla motivatorer.

På Handelshögskolan i Stockholm försöker vi skapa en motiverande kultur. Vi vill stimulera våra studenter till nyfikenhet, till kritiskt ifrågasättande av rådande normer och föreställningar och vi vill stärka deras självförtroende genom systematisk kunskapsuppbyggnad och färdighetsträning.

Om man är ute efter att bygga en nationell kultur som premierar nytänkande, innovationsförmåga och entreprenörskapsanda så tål det nog att sägas att det är en mycket dålig idé att cementera falska myter i Sveriges största morgontidning.

Lars Strannegård, professor och rektor, Handelshögskolan i Stockholm

SSE