Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Ny bok om Marcus Wallenberg och hans syn på ledarskap

I boken ”Skepparen först, båten sedan” författad av Carina Beckerman, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, får läsaren inblick i Marcus Wallenbergs värld och hans syn på ledarskap.

Vem var Marcus Wallenberg? Vilken syn hade han på ledarskap? Vad är det som gör att ett företag som Atlas Copco överlevt sedan 1873? Finns det något som dagens entreprenörer kan lära av företagets historia? Det är några frågor som boken ”Skepparen först, båten sedan” försöker besvara.

Boken är baserad på ca 60 intervjuer med personer som Peder Bonde, Tom Wachtmeister, Erik Dahmén, Peter Wallenberg och andra som arbetade i företaget Atlas Copco från 1950-talet och fram till 1997.

−    ”Skepparen först, båten sedan”, brukade Marcus Wallenberg säga. Med det ville han visa hur viktigt det var att välja en bra chef. Om man gjorde det så ordnade sig ofta resten, säger författaren Carina Beckerman.

Atlas Copco var tidigt ett internationellt företag med anställda från världens alla hörn och det första företaget med engelska som koncernspråk. Företaget har under hela sin livstid kännetecknats av ett långsiktigt tänkande. De lade inte ner verksamheten så fort det blev problem utan försökte hitta en lösning, bland annat i form av en bättre chef.

−    Några av de intressanta saker som kommit fram genom intervjuerna är att ledarskap alltid stod först på agendan när man hade styrelsemöten i Atlas Copco längre tillbaka i tiden till skillnad från i andra företag av liknande storlek, säger Carina Beckerman.

I Atlas Copco rådde en slags ”bussighetskultur”. Redan i slutet av 1800-talet gav företaget bonus till personalen, inte till cheferna. På 1930-talet tog cheferna av sin egen lön och ordnade sommarfest för personalen. När företaget fyllde etthundra år gav man personalen en sportanläggning.

−    Marcus Wallenberg var inte bara företagsledare utan också en samhällsbyggare. Om han kände till dagens nedmontering av svensk industri så skulle han vända sig i sin grav, säger Carina Beckerman.


För mer information, kontakta:

Carina Beckerman, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm
e-post: carina.beckerman@hhs.se
tel. 0768-81 50 19

Boken  "Skepparen först, båten sedan" av Carina Beckerman går att köpa via publications@hhs.se.

SSE