Aktiv påverkan eller passiv screening − Handelshögskolan och FIM i nytt samarbete
Kapitalägares ansvar för sina investeringar är ett aktuellt ämne, inte minst något som har debatterats i media med anledning av till exempel Telia Soneras affärer i Uzbekistan och andra delar av Centralasien. Kritiska röster har fört fram att Telia Sonera inte borde vara verksamma i dessa länder och ett antal institutionella investerare har också sålt av sina innehav i bolaget med hänvisning till detta.
De metoder som institutionella investerare använder sig av i sina processer för att investera ansvarsfullt varierar, men särskilt två typer av metoder dominerar. Den ena metoden är att agera som en aktiv ägare och försöka påverka bolag i frågor där investeraren inte tycker att bolaget agerar korrekt. Den andra metoden är att sätta upp ett regelverk som anger vilka typer av investeringar som är tillåtna och vilka som inte är det, vanligen benämnt negativ screening. De båda metoderna kan också kombineras.
Projektet där studenter från Handelshögskolan analyserar de båda metoderna genomförs inom ramen för utbildningsprogrammet CEMS Master in International Management. Arbetet genomförs under konsultliknande former där studenternas mål är att bidra till organisatoriska förbättringar i värdorganisationen som i detta fall är FIM.
Samarbetet med Handelshögskolan pågår under våren 2014 och rapporten förväntas bli klar i maj.
För frågor om samarbetet går det att bra att kontakta någon av följande personer:
Handelshögskolan i Stockholm
Pernilla Bolander
Telefon: 08-736 9477
E-post: pernilla.bolander@hhs.se
www.hhs.se
FIM
Johan Wahlman
Telefon: 08-678 05 33
E-post: johan.wahlman@fim.se
www.fim.se