Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Handelsstudent får utmärkelsen Global Swede

Dariy Antonyuk, student på Masterprogrammet i Finans vid Handelshögskolan i Stockholm, har fått utmärkelsen Global Swede. Utmärkelsen delas ut av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och Svenska institutet till utländska studenter vid svenska lärosäten som utmärkt sig inom områdena innovation och entreprenörskap.

För femte året i rad arrangeras Global Swede där Svenska institutet tillsammans med Näringsdepartementet och Utrikesdepartementet uppmärksammar utländska högskolestudenter som utbildat sig i Sverige och utmärkt sig inom områden relaterade till innovation och entreprenörsskap.

Dariy Antonyuk, från Ukraina är en utmärkt och engagerad student med en passion för att integrera de kvantitativa kunskaperna från Masterprogrammet i Finans med social utveckling. Dariy är diplomatisk och insiktsfull och en utmärkt ambassadör för Handelshögskolan och utbildning i Sverige. Hans senaste projekt är inriktat på att optimera insamlingsstrategier och öka den finansiella kapaciteten hos icke-statliga organisationer att hjälpa utsatta medborgare.

Global Swede är en del av regeringens och Svenska institutets långsiktiga relationsbygge med internationella studenter i Sverige. Syftet är att uppmuntra och engagera studenterna som Sverige-ambassadörer, som framtida resurs för svenskt näringsliv och marknadsföring av Sverige som destination för högre utbildning.

− Global Swede är ett sätt att främja svensk export. Genom att uppmärksamma internationella toppstudenter knyts värdefulla kontakter som långsiktigt gynnar svensk utrikeshandel, säger Mikael Damberg.

Antalet studenter som studerar utanför det egna landet ökar i världen och beräknas 2015 uppgå till 4,3 miljoner. Svenska institutet har till uppgift att tillsammans med UD:s utlandsmyndigheter och i samråd med universitet och högskolor följa upp och långsiktigt förvalta relationer och nätverk som byggts upp med tidigare studenter, forskare och beslutsfattare som studerat i Sverige.

Alumnerna utgör inte bara en potentiell resurs för näringslivet, utan fungerar också som goodwill-ambassadörer, bärare av svenska värderingar och som marknadsförare av Sverige som destination för högre utbildning, vilket bidrar till en stark och positiv Sverigebild.

SSE