Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Kapitalkontroller kan leda till högre hållbara nivåer på statsskulder

De ekonomier som har de mest underutvecklade finansiella marknaderna är de som kan upprätthålla stora statsskulder. Skälet till detta är att användandet av kapitalkontroller minskar incitamenten för statsbankrutt. Lägre incitament ökar nivåerna på den statsskuld som kan anses vara hållbar.

I sin doktorsavhandling förklarar Spyridon Sichlimiris statsskulderna i utvecklingsländer. Han visar att utvecklingsnivån på de finansiella marknaderna i dessa länder utgör en viktig del för att förstå statsskuldernas hållbarhet.

"Kapitalkontroller är en form av finansiell bestraffning av en ekonomi. De tvingar investerare att köpa lokala tillgångar. Dessutom bidrar de till att dela upp den offentliga skuldsättningen i en inhemskt och en utländsk del", säger Spyridon Sichlimiris.

På det här sättet kan regeringarna låsa in lokala obligationsinnehavare och utnyttja olika prissättningar mellan de olika marknadssegmenten. Utländska obligationsinnehavare är beredda att förlänga lån till den här typen av regeringar eftersom man vet att det är ett kostsamt val för dessa regeringar att inte betala sina offentliga skulder.

"Min studie visar att den här typen av ekonomier kan upprätthålla en högre skuldsättning med kapitalkontroller i jämförelse med fria kapitalflöden. Vissa av dessa insikter kan vara användbara när man tolkar den senaste tidens händelser i den grekiska skuldkrisen", säger Spyridon Sichlimiris.

För ytterligare information, kontakta gärna:

Spyridon Sichlimiris
Tel: 08-736 9256
spyridon.sichlimiris@hhs.se

SSE