Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

MBA-studier efter avslutad hockeykarriär

Efter 16 år väljer landslagshockeyspelaren Jonas Andersson att avsluta sin proffskarriär. Jonas Andersson ska nu gå en Executive MBA på Handelshögskolan i Stockholm som ska hjälpa honom att utveckla det nystartade företag han har tillsammans med före detta tennisspelarna Jonas Björkman och Henrik Söderberg samt artisten Måns Zelmerlöw.

Jonas Andersson blir den första att gå en Executive MBA på Handelshögskolan i Stockholm efter avslutad MDA (Management Diploma for Athletes) som är Cruyff Institutes skräddarsydda Management-utbildning för elitidrottare. Även bland andra Peter Forsberg, Therese Borssén, Per-Ulrik Johansson och Magdalena Forsberg har gått Cruyff Institutes utbildning efter avslutade karriärer. Jonas Andersson blir nu den första från MDA att fortsätta studierna på Handelshögskolan.

− Generellt sett är det väldigt inspirerande och roligt att utbilda idrottare. De har ett driv och förmåga att fokusera som andra kan lära mycket av. Jonas är en av de mest ambitiösa studenter som vi haft på MDA-utbildningen och vi önskar honom all lycka till när han nu går vidare med sina studier, säger Anders Sewerin, grundare av Cruyff Institute i Sverige.

34-årige Jonas Andersson från Lidingö har spelat ishockey på elitnivå sedan 1999. Han kan idag se tillbaka på en karriär med spel i KHL, NHL och Tre Kronor. Nu väljer han att lämna hockeyn.

− Beslutet var väldigt enkelt när jag kom in på MBA-utbildningen. MDA-utbildningen på Cruyff Institute har varit kanon, en jättekul introduktion som gjort mig ännu mer motiverad att studera vidare, säger Jonas Andersson.

Jonas Andersson har under de senaste nio åren vid sidan om proffskarriären startat och drivit företaget Nordic Ice tillsammans med Henrik Söderberg. De har nu tillsammans med tennisproffset Jonas Björkman och artisten Måns Zelmerlöw även öppnat Stockholms första inomhuscenter för padel, PDL Center i Frihamnen. Padel, som är en stor sport i framför allt Sydamerika och Spanien, börjar nu växa i övriga Europa.

− Jag vill ta med de erfarenheter jag fått efter flera år som proffs utomlands och de egenskaper som gjort att jag kommit långt i hockeyn, in i entreprenörskapet och till min nästa karriär. Givetvis finns det kunskapsluckor att fylla och det ser jag verkligen fram emot att göra nu, säger Jonas Andersson.

− Ända sedan jag träffade Jonas första gången har jag känt att han har stora möjligheter att utvecklas från en toppidrottare till att även bli framgångsrik i näringslivet. Just kombinationen att driva eget företag samtidigt som han får teoretiska perspektiv från sin utbildning tror jag kan ta Jonas till nästa nivå, säger Martin Carlsson-Wall, Assistant Professor vid Handelshögskolan i Stockholm.

Jonas Andersson
Har representerat två eller fler klubbar i NHL, KHL, SM-Liiga, AHL, SHL, samt avslutade sin karriär i Kloten Flyers i den Schweiziska högstaligan. Kom tvåa i skytteligan i VM 2010 när Sverige tog brons och är den svenska spelare som gjort flest mål i en KHL match (4 mål).

Handelshögskolan i Stockholm
Handelshögskolan i Stockholm (Stockholm School of Economics, SSE) är en av de ledande handelshögskolorna i Europa. Handelshögskolan har en stark internationell position och erbjuder kandidat-, master- och MBA-program, liksom forskarutbildning och executive education. Dessutom bedrivs världsledande forskning inom områden som national-, finansiell- och företagsekonomi.

PDL Group
Har under sommaren 2015 öppnat Stockholms första inomhuscenter för Padel. Centret har fem banor och kommer att ha officiell invigning den 20 september. Företagets grundare är Måns Zelmerlöw, Jonas Björkman, Henrik Söderberg och Jonas Andersson.

Nordic Ice
Säljer och hyr ut syntetisk is samt har en anläggning, Nordic Ice Hockeycenter på Bosön - Riksidrottsförbundets Utvecklingscentrum på Lidingö. Anordnar även camper och individuell träning.

Cruyff Institute Sverige
Genomför skräddarsydda utbildningar för elitidrottare inom affärsmannaskap och ledarskap i programmet MDA, Management Diploma for Athletes, med syfte att förbereda idrottarna inför nya karriärsteg.


För ytterligare information, kontakta gärna:

Jonas Andersson, jonas@nordiciceconsulting.com, 0735-25 95 98