Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Ny donationsprofessur i nationalekonomi till Handelshögskolan

Handelshögskolan i Stockholm har fått en donation om 50 miljoner kronor från Johan Björkmans allmännyttiga stiftelse för ekonomisk forskning mm. Med donationen inrättas en ny professur i nationalekonomi som kommer att bära Johan Björkmans namn.

Foto: Juliana Wiklund

Johan Björkman, som avled 2007 vid 62 års ålder, var alumn från Handelshögskolan där han tog sin examen 1966. Han var en framstående person inom svenskt näringsliv och hade många betydelsefulla uppdrag som bland annat vd för Asken och Carnegie & Co, ordförande i Nordstjernan, Skanditek och Tredje AP-fonden samt ledamot i ett flertal andra styrelser.

Stiftelsen bildades 2003 av Johan Björkman och har till syfte att bland annat stödja forskning vid Handelshögskolan inom nationalekonomi.

− Vi är otroligt glada att Johan Björkmans stiftelse väljer att bidra till en viktig professur inom ett av våra kärnområden, nationalekonomi. Eftersom Handelshögskolan inte får fasta statliga forskningsanslag utgör denna typ av donationer ett ovärderligt stöd för forskningen, säger Lars Strannegård, rektor på Handelshögskolan i Stockholm.

SSE