Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Linnéa claeson utsedd till kvinnlig förebild av safwis

Idag tog den coola förebilden Linnéa Claeson emot sitt diplom av Elin Wiklander på Handelshögskolan i Stockholm.

Linnéa är en av Sveriges mest framträdande handbollsspelare. Hon har spelat tre SM-finaler med Skuru IK och vunnit VM-guld med både U18- och U20-landslaget. Hon har blivit utsatt för sexuella trakasserier sedan tio års ålder, men det har eskalerat parallellt med hennes framgångar som elitidrottare. 

I en artikel med Aftonbladet beskriver hon hur män raggar, kommenterar hennes kropp, bjuder in till sex eller skickar penisbilder och våldtäktsfilmer online. Hon berättar om frustrationen kring att inte tas på allvar i hennes idrottssatsning. Trots hårt och seriöst arbete för att nå den sportliga toppen så tenderar fokus istället att ligga på hennes snygga ben i korta shorts.

För att belysa de sexuella trakasserierna som hon själv, och många andra kvinnor, dagligen utsätts för har Linnéa startat Instagram-kontot Assholesonline. Där delar hon med sig av skärmbilder på konversationerna hon har med män. Hon bemöter de trakasserande kommentarerna med en briljant avväpnande humor. På så sätt tar hon makten över konversationen och belyser att ansvaret ligger hos männen som kontaktar henne.

Hon har bland annat publicerat 10 tips för att undvika våldtäkt, där ett av tipsen är ”Gå inte hem själv på natten om du tror du kanske kommer våldta någon som går ensam. Be en vän följa med dig hem eller ring och prata med någon hela vägen till din dörr så du kommer hem säkert. Better safe than raping someone, som jag brukar säga”.

SAFWIS har utsett Linnéa till förebild med följande motivering: 
”Linnéa Claeson är en stark uppåtgående stjärna på handbollshimlen med JVM-guld i bagaget. Linnéa har tagit kampen mot sexuella trakasserier på nätet och är en inspiration för andra att stå upp för sig själv och för en mer jämställd värld."