Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Alexander Ljungqvist utses till Wallenberg Scholar

Alexander Ljungqvist, familjen Stefan Persson professor vid Handelshögskolan i Stockholm, är en av de 22 främsta forskarna i Sverige som tilldelas 18 miljoner kronor vardera av Wallenbergstiftelserna. Programmet Wallenberg Scholars innebär ett femårigt anslag för fri forskning.

Påverkas samhällsekonomin av en krympande aktiemarknad? Allt färre företag handlas på börsen. Vilka är de ekonomiska konsekvenserna för samhället? Med data från USA ska Alexander Ljungqvist studera möjliga effekter på konsumenter, på sparare, och mellan företag. 

– De senaste två decennierna har den amerikanska aktiemarknaden halverats i storlek, även om börsvärdet har stigit. Uppstartsbolag noteras senare eller inte alls, och allt fler företag köps ut från börsen och försvinner därmed från aktiemarknaden. Trenden är liknande i många andra länder, säger Alexander Ljungqvist. 

I ett projekt vid Handelshögskolan under ledning av professor Alexander Ljungqvist ska amerikansk data användas för att studera effekter som detta kan ha på samhällsekonomin. Målet med forskningsprojektet är att bättre förstå aktiemarknadens roll i ekonomin och dess optimala företagsstorlek och att bidra med vetenskapliga insikter om den krympande aktiemarknaden. 

– Om resultaten inte visar att börsnoteringar gynnar samhällsekonomin kan det vara ett argument mot att myndigheter ingriper med stimulerande åtgärder för att få fler företag att noteras. Om resultaten tvärtom visar ett värde för samhället är stort, kan det motivera myndigheters insatser och bidra med ny kunskap om hur sådan stimulans kan se ut, säger Alexander Ljungqvist. 

Wallenberg Scholars är ett program som avser att stödja och stimulera några av de mest framgångsrika forskarna vid svenska universitet. 

– Fri forskning är precis vad det låter som. Det är forskarna som med sin egen nyfikenhet och kunskap bestämmer vad de vill forska om. Stiftelsen ställer inga krav på resultat. Det är tillåtet att misslyckas om så skulle vara. Men historien har visat att det är genom den fria grundforskningen som mest ny kunskap vunnits, säger Peter Wallenberg Jr, ordförande för Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. 

Om programmet Wallenberg Scholars

Avsikten är att forskarna ska kunna arbeta långsiktigt, med en mindre belastning att söka externa anslagsmedel och med en högre ambitionsnivå för att få ett ännu bättre internationellt genomslag för sin forskning. Anslaget ger också forskarna en möjlighet att satsa på djärvare och mer långsiktiga projekt. 

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelsebeviljar anslag till Wallenberg Scholars inom områdena medicin, naturvetenskap och teknik medan Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse och Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond beviljar anslag till Wallenberg Scholars inom samhällsvetenskap och humaniora. 

I och med årets anslagsbeslut finns 63 aktiva Wallenberg Scholars. Nästa omgång Wallenberg Scholars utses 2023. 

Utvärderingsprocess

Forskarna nomineras av universiteten och sedan går deras projektbeskrivningar ut på granskning, så kallad peer-review, till internationella vetenskapliga paneler som bedömer vilka projekt som har hög internationell vetenskaplig potential och som kan komma i fråga för anslag. Stiftelsens Vetenskapliga råd sammanställer sedan de inkomna utvärderingarna och rekommenderar styrelsen till beslut. 

För mer information, kontakta gärna: 

Alexander Ljungqvist, professor Handelshögskolan i Stockholm

Tel. 08-736 96 78
E-post: alexander.ljungqvist@hhs.se 

Peter Wallenberg Jr, ordförande, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse
Tel. 08-545 017 80
E-post: kaw@kaw.se