Handelshögskolan bjuder in till samtal om mångfald i skönlitteraturen
Hur representeras olika etnicitet, kön, sexualitet och funktionalitet i den samtida skönlitteraturen? Reproducerar skönlitteraturen stereotypa föreställningar om olika grupper eller främjar den en förståelse för människor med annan bakgrund än vår egen?
Teskedsorden är en ideell organisation som arbetar för ett öppet Sverige där allas rättigheter respekteras oavsett etnicitet, kön, sexualitet eller funktionalitet. Namnet är hämtat från författaren Amos Oz bok Hur man botar en fanatiker. Oz skriver att den människa som vill släcka en eld hämtar en hink vatten och öser över elden. Om hon inte hittar någon hink tar hon ett glas vatten och om hon inte hittar ett glas tar hon en tesked. Budskapet är att om alla människor bidrar, om än bara med en tesked, kan till synes oöverstigliga problem övervinnas.
Lovisa Fhager Havdelin kommer att samtala med Susanna Romanus och Yukiko Duke om mångfaldsfrågor i skönlitteraturen. Yukiko Duke är en översättare, journalist, redaktör och programledare. Hon är välkänd litteraturrecensent bland annat i Sveriges Television. Susanna Romanus har i drygt 30 år arbetat på bokförlag inom Bonnierförlagen, Natur & Kultur och Norstedts.
– Förlagsbranschen i Sverige är väldigt homogen, vilket vi är medvetna om. För att litteraturen ska spegla den samtid vi lever i och vara fortsatt relevant för läsarna är det viktigt att vi breddar perspektiven, såväl i utgivningen som bland förlagsmedarbetarna. Det pågår flera initiativ som jag gärna berättar om, säger Susanna Romanus, förläggare.
Stiftelsen Natur & Kultur finansierar Handelshögskolans litterära satsning SSE Literary Agenda under en treårsperiod. Initiativet är öppet för alla Handelshögskolans studenter oavsett utbildningsprogram och inrymmer bokcirklar, författarsamtal och litterära föreläsningar.
SSE Literary Agenda leds av ekonomie doktor Erik Wikberg som för närvarande forskar om digitaliseringens effekter på svensk bokmarknad.
– Ett mål med SSE Literary Agenda är att stärka studenters förmåga till reflektion och empati. Skönlitteratur erbjuder inte bara en möjlighet att se på världen med någon annans ögon. Den ger också insikter i hur det är att bli betraktad och behandlad som "den Andre" i olika sociala sammanhang. På så sätt kan den ge oss erfarenheter som når bortom oss själva, säger Erik Wikberg, ansvarig för SSE Literary Agenda på Handelshögskolan.
Det litterära samtalet är kostnadsfritt och genomförs på engelska, anmälan sker via den lila knappen uppe till höger.
För mer information, kontakta gärna:
Erik Wikberg, Director SSE Literary Agenda
Tel: 070-427 90 20