Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Handelshögskolan stöttar 10 startup-bolag inom sportteknik i ett unikt acceleratorprogram

Spin Accelerator Sweden har utsett de första 10 startup-bolagen som kommer få hjälp att skala upp och utveckla sina affärsidéer och bolag. Acceleratorprogrammet är en av de största satsningarna som Center for Sports and Business gjort. Det håller på i tolv veckor och avslutas med en demodag i juni.

Företaget StepUp Air visar upp sin affärsidé. Foto: Patrik Lundmark.

Tanken med ett acceleratorprogram inriktat mot sportteknik, är att dra nytta av Sverige som ett ledande land inom både innovation och sportteknik. Genom att lyfta fram tekniken hoppas man att svensk idrott utvecklas oavsett om det är på motionsnivå eller gäller elitidrottare.

- Det känns fantastiskt roligt att starta igång Spin Accelerator Sweden, säger Martin Carlsson-Wall, direktör för Center for Sports and Business. Förutom att vi har 10 väldigt spännande bolag så är teamet med Sveriges Olympiska Akademi och HYPE Sports Innovation en perfekt kombination av lokal förankring och internationell räckvidd. Jag är hoppas och tror att dessa bolag ska inspirera andra startup-bolag inom Sport Tech i Sverige.

Programmet genomförs gemensamt av Handelshögskolans Center for Sports and Business tillsammans med KTH Innovation. Det är Sveriges Olympiska Akademi tillsammans med den internationella organisationen HYPE Sports Innovation som står bakom lanseringen. Spin Accelerator Sweden är ett initiativ där akademin, sportvärlden och techsektorn möts på en internationell arena. Av nästan 50 ansökningar fick 15 bolag chansen att presentera sina affärsidéer på en två dagars workshop, och 10 startup-bolag valdes ut till programmet.

Deltagare på tvådagars-workshopen. Foto: Patrik Lundmark.

De vinnande startup-bolagen

AI Spotter
AI Spotter har utvecklat en tidsbesparande och snabb tjänst för coacher över hela världen. Deras mål är att kombinera high-tech teknik med sport av alla sorter. Med realtidsanalys får coacher och lag kraften att ligga ett steg före.

BodyBarista
BodyBarista är en app för att se dina mått och följa hur din kropp förändras när du följer en fitnessplan. Baserat på bilder du tar med din iPhone får du det exakta värdet på dina muskelgrupper i centimeter eller tum, med högre exakthet än informationen du får från din våg, och låter din jämföra muskelstyrka och fetthalt över tid.

Equilab
Hästsportsappen som används av över 100 000 ryttare. Equilab logger automatiskt din träning och gör det möjligt att mäta varje ögonblick. Öka dina insikter och förstå din utveckling.

Hooves
Hooves-appen hjälper dig att planera och logga alla aktiviteter runt din häst, och håller hela ditt team uppdaterat. Organisera dig med Hooves, så kan du fokusera på vad som är viktigast.

JustFootball
Riktig fotboll, virtuell karriär. JustFootball är ett mobilspel som inspirerar fler att spela fotboll på riktigt.

Kinexit
Kinexit är en IT-lösning som levererar personligt utformad träning direkt i mobiltelefonen. En helt personlig profil byggd på självtester styr kontinuerligt träningsprogrammets utformning. Fysiska restriktioner identifieras vilket automatiskt leder till en stor och unik mängd personligt utformade träningsövningar för en snabb förbättring.

Race.se
Race.se ger dig Sveriges alla lopp på ett och samma ställe. Här kan du söka efter ett lopp, samla på dina favoritlopp och dela med dig av din nästa utmaning.

RideQ
RideQ är ett horse-tech företag som hjälper ryttare förbättra sin sits med ett nytt digitalt verktyg som man använder när man rider, med eller utan tränare.

Straffr
Staffr har utvecklat och återuppfunnit gummibandet. Ett portabelt gym i din sportväska och en personlig tränare i din ficka.

StepUp Air
StepUp Air utvecklar den nya generationens aktivitetsband som analyserar ditt andningsmönster och hjärtfrekvens i realtid, så att du kan veta hur din kropp verkligen känns.

Sveriges Olympiska Akademi

Sveriges Olympiska Akademi är en stiftelse som bildades 2017 av Kungliga Tekniska Högskolan, Karolinska Institutet, Handelshögskolan i Stockholm och Sveriges Olympiska kommitté. Stiftelsens syfte är att bidra till att individer kan nå sin fulla potential, idrottares förutsättningar förbättras och svensk idrotts konkurrenskraft stärkas.

SSE