Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Lars Strannegård i DN Debatt: Utan antikens historia i läroplanen riskeras Sveriges konkurrenskraft

Skolverkets förslag att klassisk humaniora inte längre ska finnas med i kursplanerna är otidsenligt. Om förslaget går igenom kommer våra ungas attraktivitet på arbetsmarknaden att försvagas, matchningen på arbetsmarknaden försvåras och Sveriges konkurrenskraft försämras, skriver Handelshögskolans rektor Lars Strannegård i DN Debatt.

Ur debattartikeln:

Förslaget har kritiserats häftigt av historiker, litteratur-, språk- och kulturvetare. Det är också nödvändigt att flagga för de arbetsmarknadsmässiga och ekonomiska konsekvenserna av förslaget. Om förslaget går igenom kommer våra ungas attraktivitet på arbetsmarknaden att försvagas, matchningen på arbetsmarknaden försvåras och Sveriges konkurrenskraft försämras. 

---

I en värld där alternativa fakta och falska nyheter florerar som aldrig förr, och när företag som Cambridge Analytica och algoritmer formar våra världsbilder blir ett vetenskapligt, kritiskt och fast förankrat förhållningssätt centralt. Vi måste helt enkelt faktabaserat öka vår sunda skepticism. Det framtida arbetslivet kräver något som den artificiella intelligensen ännu inte klarar av: nämligen att kombinera fakta, vetenskap, analys, reflektion, självmedvetenhet, empati, kulturell känslighet, nytänkande och ansvarstagande.

Läs mer på DN Debatt.

SSE