Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

I'm an applicant with Swedish proficiency

Här finns allt du behöver veta om behörighetskrav, viktiga datum och ansökningsprocessen för dig som söker i den nationella omgången. Oavsett hur du söker till Handelshögskolan ansöker du via www.antagning.se.

Glöm inte anmäla dig till högskoleprovet!

  • Från och med 2025 införs högskoleprovet med ett resultat på minst 1,25 som behörighetskrav. Du behöver inte ha ditt resultat när du ansöker. Så länge du skriver högskoleprovet våren 2025 kommer resultatet hinna rapporteras in automatiskt i tid. Det spelar ingen roll om du har högre resultat, förutom om du blir antagen specifikt med ett högt högskoleprovsresultat (se nedan på denna sida).

    Söker du med utländska betyg i den svenska antagningsrundan kan du istället göra något av testerna SAT (minst 1300) eller ACT (minst 28).

     Läs mer om det nya behörighetskravet här.

  • Anmälan till högskoleprovet våren 2025 (provdatum 5 april) är öppen 7-14 januari. Läs mer om anmälan här.

4 sätt att bli antagen till Handelshögskolan

Varje höst antas ca 300 sökande till kandidatprogrammet BSc in Business & Economics och ca 60 sökande till kandidatprogrammet BSc in Retail Management.

Oavsett hur du ansöker till Handelshögskolan ansöker du via www.antagning.se.

OBS! Från och med 2025 införs högskoleprovet med ett resultat på minst 1,25 som behörighetskrav. Du behöver inte ha ditt resultat när du ansöker. Så länge du skriver högskoleprovet våren 2025 kommer resultatet hinna rapporteras in automatiskt i tid. Det spelar ingen roll om du har högre resultat, förutom om du blir antagen specifikt med ett högt högskoleprovsresultat (se nedan). Söker du med utländska betyg i den svenska antagningsrundan kan du istället göra något av testerna SAT (minst 1300) eller ACT (minst 28). Läs mer om det nya behörighetskravet här.

Från 2025 börjar vi även tillämpa meritpoäng i beräkningen av gymnasiebetyg.

Det finns fyra sätt att bli antagen till våra kandidatprogram:

  • Bli antagen med högt meritvärde från gymnasiebetyg
    För att bli antagen med dina gymnasiebetyg måste du uppfylla samtliga behörighetskrav längre ner på den här sidan.

    OBS! Från 2025 inkluderas meritpoäng i beräkningen av dina betyg
    .

     Se antagningsstatistik.

  • Bli antagen med högt högskoleprovsresultat
    Alla sökande måste göra högskoleprovet och få ett resultat på minst 1,25 oavsett hur man ansöker. Du kan dock även bli antagen med ett väldigt högt högskoleprovsresultat. 2024 var lägsta resultat för antagning i den här kvoten 1,85 för Business & Economics och 1,8 för Retail Management. 

    Utöver att uppfylla samtliga behörighetskrav längre ner på den här sidan måste du ha 17,0 i jämförelsetal, dvs utan meritpoäng, i ditt gymnasiebetyg (minst 33 för IB-studenter). 

    Se antagningsstatistik.

  • Bli antagen med särskilda meriter
    För dig med framstående prestationer på hög nivå inom idrott, teknik, konst, musik, ledarskap, entreprenörskap. Måste vara genomfört parallellt med dina gymnasiestudier. Ansökan består av personligt brev med beskrivning av meriten, verifierat intyg samt minst en referens. 


    Utöver att uppfylla samtliga behörighetskrav längre ner på den här sidan måste du ha 17,0 i jämförelsetal, dvs utan meritpoäng, i ditt gymnasiebetyg (minst 33 för IB-studenter). 

    Läs mer om hur du ansöker med särskilda meriter här.

  • Bli antagen genom alternativt urval
    Vi har en stark tro på att det finns många talangfulla studenter utan de allra högsta betygen men med motivation, ambition och ett starkt driv att studera just på Handelshögskolan i Stockholm. Syftet med alternativt urval är att öka mångfalden i studentpopulationen och få in fler olika perspektiv och livserfarenheter. Genom tester och intervjuer får de sökande visa sin intellektuella bredd och sina icke-akademiska erfarenheter som vi vet är viktiga för att främja interaktivt lärande i klassrummet och ett analytiskt förhållningssätt till omvärlden. Ansökan består av CV, motivationsbrev, analytiskt test och personlig intervju.

    Vi tror att du som söker via alternativt urval inte har haft de bästa förutsättningarna för att få de allra högsta betygen. Vi söker främst dig med icke-akademisk bakgrund (ingen av dina föräldrar har universitetsexamen) men du kan även ha haft försvårande omständigheter under din gymnasietid. Du är ambitiös, motiverad och har en stark drivkraft att studera just på Handelshögskolan.

    Utöver att uppfylla samtliga behörighetskrav längre ner på den här sidan måste du ha 17,0 i jämförelsetal, dvs utan meritpoäng, i ditt gymnasiebetyg (minst 33 för IB-studenter). 

    Vi ser gärna fler kvinnliga sökande och sökande med utländsk bakgrund.

    Läs mer om hur du ansöker genom alternativt urval här.

Behörighetskrav

Alla måste möta följande behörighetskrav, oavsett hur man söker in:

1. Grundläggande behörighetskrav
Oavsett hur du söker in krävs grundläggande behörighet för att söka till våra kandidatprogram (gymnasieexamen/slutbetyg eller motsvarande från det år du söker eller tidigare år). Vi gör inga undantag gällande detta.

Du står alltid kvar i betygsgruppen, men du kan också bli antagen genom ett högt högskoleresultat samt antingen särskilda meriter eller alternativt urval (du väljer en av särskilda meriter och alternativt urval, annars blir du obehörig i bägge). Ett jämförelsetal om lägst 17.0 utan meritpoäng (33 för IB-studenter) krävs om du vill bli antagen via högt högskoleprovsresultat, särskilda meriter och alternativt urval.

2. Gymnasiebetyg med minst C i följande kurser: 

  • Svenska 3 eller Svenska som andraspråk 3
  • Engelska 6
  • Matematik 3B/3C
  • Samhällskunskap 1B eller 1a1+1a2,
  • Historia 1B eller 1a1+1a2
  • Moderna Språk 3 (endast nödvändigt för BSc in Business & Economics)

IB-betyg
Motsvarighet för dig med IB-betyg finns här.

Utländska betyg
Har du gymnasiebetyg från en skola utanför Sverige? Bedömning av utländska meriter görs av Antagning.se i samband med din ansökan. Läs mer här.

För dig med slutbetyg från gymnasiet utfärdat före 2014 (IG-MVG)
För att vara behörig att söka till programmet krävs grundläggande behörighet och dessutom betyget VG (Väl Godkänd) eller motsvarande i:

  • Svenska B
  • Engelska B
  • Matematik C (Uppfyller du inte detta krav kan du ändå bli behörig genom att läsa Matematik 3B, 3C eller Matematik 4 med lägst betyget C. Observera att du bara behöver läsa en av dessa tre kurser för att bli behörig, inte alla.)
  • Samhällskunskap A
  • Historia A
  • Moderna språk steg 3 (endast nödvändigt för BSc in Business & Economics)

3. Högskoleprovsresultat på minst 1,25
Det spelar ingen roll om du har högre resultat, såvida du inte vill ha chansen att bli antagen enbart genom ett väldigt högt högskoleprovsresultat. Söker du med utländska betyg kan du istället för Högskoleprovet göra något av testerna SAT (minst 1 300) eller ACT (minst 28).

Du behöver inte ha ditt resultat när du ansöker. Så länge du skriver högskoleprovet våren 2025 kommer resultatet hinna rapporteras in automatiskt i tid. Om du redan har ett giltigt högskoleprovsresultat (minst 1,25) så behöver du inte göra det igen. Det är giltigt till utgången av det kalenderhalvår som infaller åtta år efter provtillfället.

Viktiga datum 2025

Ansökan öppnar
17 mars 2025 (ansök via antagning.se)

Sista ansökningsdag
15 april 2025

Sista kompletteringsdag
19 juni 2025 (4 juli för IB/EU)

Antagningsbesked I
10 juli 2025

Sista svarsdag till antagning.se
18 juli 2025

Antagningsbesked II
24 juli 2025

Sista svarsdag till bsc.admissions@hhs.se
4 augusti 2025

Förberedande mattekurs (frivillig): 
Exakta datum i Augusti 2025 uppdateras här.

Introduktionsvecka (obligatorisk):
25-29 augusti 2025

Programstart: 
1 september 2025

Viktigt att tänka på

Kontrollera din behörighet
Glöm inte att stämma av så att du uppfyller behörighetskraven när du söker till oss. Du kontrollerar dina meriter på Antagning.se.

Du kan inte tillgodoräkna högskolepoäng
Observera att du inte kan tillgodoräkna dig tidigare högskolepoäng. För att få ut en Ekonomie kandidatexamen från ett av våra kandidatprogram så måste du bli antagen och därefter läsa programmet från början till slut.

Högskoleprovet
Även om du söker in via högskoleprovet måste du ändå uppfylla behörighetskraven ovan.

IB-examen
Läs mer om bland annat hur du översätter ditt IB-betyg och hur betygen räknas på den här sidan.

Utländska betyg
Har du gymnasiebetyg från en skola utanför Sverige? Bedömning av utländska meriter görs av Antagning.se i samband med din ansökan. Läs mer här.

Saknar du betyg/behörighet i svenska?
För att uppfylla behörighetskraven i Svenska så kan du göra ett TISUS-test. Om du har IB-examen och gör testet efter avslutade gymnasiestudier så hamnar din ansökan i kompletteringsgruppen BII. Läs mer kring vad testet innebär, hur du förbereder dig och anmäler dig här.

Kan jag skjuta på skolstarten?
Nej. Efter antagning så är inskrivning och studiestart obligatorisk för att du ska behålla din plats. Studierna påbörjas alltid under introduktionsveckan. Anstånd beviljas endast vid allvarlig sjukdom, föräldraledighet och värnplikt.

Funktionsnedsättning eller behov av annat stöd?
Om du har en varaktig funktionsnedsättning som gör att du har rätt till extra stöd är det viktigt att du före terminsstart kontaktar Antagningen. Mer information finns här.

Återinskrivning
Har du tidigare varit inskriven på något av våra kandidatprogram kan du inte bli antagen till något av våra kandidatprogram. Dispensansökan återinskrivning.

MER INFORMATION