Go to main navigation Navigation menu Skip navigation Home page Search

Konst och hälsa i fokus för Handelshögskolans entreprenörer: 10 nya bolag antas till SSE Business Lab

Handelshögskolan i Stockholm har ett långtgående engagemang för både konstverk och välmående. Nu märks satsningarna även på lärosätets startupinkubator: fler än hälften av de nya idéerna är konst- och hälsofokuserade.

Redan 2013 gick startskottet för Art Initiative, som arbetar för att integrera konst i utbildningen och miljöerna vid Handelshögskolan. Förra året lanserades även ett nytt forskningscentrum med fokus på välmående, välfärd och lycka. Nu bär dessa initiativ frukt på SSE Business Lab.

Bland de tio nyantagna bolagen på Handelshögskolans inkubator märks ett tydligt fokus på både välmående och kultur. Idéerna berör allt ifrån hur AI kan användas för att förbättra äldrevården, till hur konstvärlden kan digitaliseras för att synliggöra unga konstnärer.

– Konst och välmående spelar en avgörande roll för samhällsutvecklingen. Det är oerhört inspirerande att se våra entreprenörer från Handelshögskolan ta sig an dessa områden med passion och kreativitet, säger Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm.

Erfarna ledare stöttar i tillväxtresan

De nya bolagen kommer coachas av namnkunniga experter från näringslivet. Napper-grundaren Clarence von Rosen kommer tillsammans med investeraren Ulrika Andersson vägleda bolagen i tidigt skede, medan styrelseproffset Johan Prom kommer vägleda bolagen som kommit längre i sin tillväxt tillsammans med tidigare The Ode To-grundaren Anna Lukins.

– Med initiativen från Handels växer det fram en spännande tid för konst- och hälsofokuserade startups. Det här är mer än bara företag – det är här som entreprenörer kan göra verklig skillnad, säger Anna Lukins.

De nya entreprenörerna på SSE Business Lab

Tidiga idéer med positiv påverkan

På senare år har SSE Business Lab arbetat mer och mer med att hjälpa idéer i deras allra första skede för att främja samhällsnyttigt entreprenörskap. Samtliga team som kommer in på inkubatorn coachas i att integrera hållbarhet i sin kärnaffär. I en gemensam satsning med Kungliga Tekniska högskolan får studenter dessutom hjälp med att utveckla affärsidéer som bidrar till hållbarhet redan från dag ett.

– Det är fantastiskt att se våra initiativ skapa resultat. Världen behöver fler empatiska ledare som vill skapa en hälsosammare framtid, säger Andreas Johansson, vd för SSE Business Lab.

Bland grundarna bakom de nu antagna bolagen har fler än en tredjedel tidigare fått stöttning av Handelshögskolans inkubator, däribland flera av de som satsar på just hälsa och konst. Som nyantagna på SSE Business Lab får grundarnas bolag nu tillgång till omfattande stöd. Utöver att de paras ihop med mentorer från näringslivet får de tillgång till pengasparande partnerskap, och kan kopplas ihop med inkubatorns omfattande investerarnätverk.

Bolagen som antagits till SSE Business Labs program:  

Incubate:

Better Odds: AI-lösning för strategi och omvärldsanalys som ger företagsledare skräddarsytt underlag och handlingsplaner för bättre och snabbare beslut i en osäker omvärld.

Divly: Fintechbolag som förenklar deklarationen för kryptohandlare genom en digital lösning som automatiserar skatt och bokföring för både privatpersoner och företag.

Telgea: Global telekomoperatör som erbjuder internationella företag lokala abonnemang för anställda i olika länder.

Samt ett bolag i “stealth mode”.

Activate:

Arkivia: Bolag som digitaliserar och automatiserar hanteringen av dödsbon.

Crossroads: Uthyrningslösning som gör det enkelt för företag att pryda sina lokaler med konst från unga konstnärer.

Eyte: Plattform som revolutionerar konstmarknaden genom att ge samlare direkt åtkomst till konstverk från studenter på ledande konsthögskolor.

Leapscribe: Healthtech-bolag minskar vårdgivares administrativa börda genom att automatisera journalföring med AI.

Logga Care: Produkt som använder AI för att automatisera schemaläggning och dokumentation inom äldrevården med målet att förbättra vårdens kvalitet.

Puls: SaaS-plattform som revolutionerar kliniska studier genom att decentralisera hälsoforskning och effektivisera patientrekrytering, onboarding, och datahantering.

SSE House of Innovation SSE Business Lab Health Artificial intelligence Climate Digitalization Entrepreneurship Environment Innovation Leadership Start-up Strategy Sustainability Technology Happiness Wellbeing News Press release