Européernas välbefinnande påverkas av amerikanska val, visar ny studie
Hur mycket kan ett val i ett annat land påverka människors välmående – åtminstone när det gäller USA? En studie från Handelshögskolans Center for Wellbeing, Welfare, and Happiness (CWWH) visar att det amerikanska presidentvalet hade en stark känslomässig inverkan i nio europeiska länder. Denna påverkan märktes inte bara bland dem med särskilt intresse för politik – vanliga medborgare kände större eller mindre lycka, tillfredsställelse och optimism beroende på hur deras favoritkandidat klarade sig.
– De känslomässiga effekterna av amerikanska val är fascinerande. Det är anmärkningsvärt att se hur starkt känslomässigt kopplade människor på andra sidan Atlanten är till amerikansk politik – trots att de inte har något direkt inflytande över resultatet, säger Micael Dahlen, professor vid CWWH.
Studien genomfördes i samarbete med Norstat och inkluderade över 18 000 deltagare från Sverige, Norge, Finland, Danmark, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien och Polen. Enkätdata samlades in både veckan före och efter valet från nationellt representativa urval i varje land. Resultaten visade att européer som stödde Donald Trump kände ökad lycka, livstillfredsställelse och optimism efter valet. Däremot upplevde de som hade hoppats på en seger för Kamala Harris en försämring av samma mätvärden.
Resultaten var desamma oavsett deltagarnas uppfattning om hur valet skulle påverka deras eget land eller deras liv. Detta tyder på att de känslomässiga banden snarare är kopplade till bredare värderingar eller symboliska band till kandidaternas visioner och politik.
Lycka formar vår syn på demokrati
Studien avslöjade också ett samband mellan lycka och känsla av nöjdhet med demokratin i det egna landet. För européer som stöttade Trump ökade tillfredsställelsen med den egna demokratin efter valet. De som hoppades på en Harris-seger såg ingen förändring i sin uppfattning av demokratin.
– Lycka handlar inte bara om att må bra – den formar också vårt förtroende för institutioner och hur vi agerar som medborgare, säger Dahlen.
Studien visade att lyckligare individer oftare rapporterade högre civilt engagemang, som exempelvi när det gäller att följa lagar, betala skatt och undvika korruption. Resultaten belyser det komplexa sambandsförhållandet mellan känslor, politik och beteende som medborgare. De bekräftar också den djupa, om än indirekta, påverkan som globala politiska händelser kan ha på individers välmående.
I USA gick republikaners självskattade lycka upp markant, samtidigt som demokraternas lycka sjönk.
– Om vi jämför resultaten med World Happiness-rankingen är detta som att Trump-supportrarna hoppade från plats 23 på listan över världens lyckligaste till plats 2, medan förlorarna föll hela vägen ner till plats 123, säger Micael Dahlen.
För mer information, vänligen kontakta:
Micael Dahlen
Center for Wellbeing, Welfare and Happiness
Email: micael.dahlen@hhs.se
Presskontakt
Ylva Mossing
Content and Media Relations Manager
Email: ylva.mossing@hhs.se
Tel: +46 730 97 26 16
Om Handelshögskolan i Stockholm
Handelshögskolan i Stockholm är den ledande handelshögskolan i Norden och Baltikum och har ett högt anseende i Sverige såväl som internationellt. Forskning i världsklass utgör grunden för våra utbildningar som består av kandidat-, master- och forskarutbildning, ett MBA-program och ett stort utbud av executive education. Våra program är utvecklade i nära samarbete med både forskning och näringsliv, vilket ger våra studenter stora möjligheter att uppnå ledande positioner i företag och andra organisationer.
Handelshögskolan är ackrediterad av EQUIS, som garanterar att både undervisning och forskning håller högsta internationella standard. Handelshögskolan är också den enda svenska medlemmen i CEMS och PIM, som är samarbeten mellan ledande handelshögskolor i världen, vilket bidrar till den höga kvalitet som Handelshögskolan är känd för.
Mer information om Handelshögskolan i Stockholm, samt alla våra pressmeddelanden, hittar du på hhs.se.